Menu Sluiten

Bram Welten: “Ik focus me op etappezege in Junioren Driedaagse”

Vorig jaar legde hij al beslag op een derde eindklassering, maar dit seizoen staat Bram Welten als topfavoriet aan het vertrek in de Internationale Junioren Driedaagse. De 18-jarige renner van TWC Pijnenbrug won in het prille seizoen 2015 al vier keer. Hij reed in zijn eerste wedstrijd in Rijkevorsel al meteen prijs en was vervolgens ook de beste in de Guido Reybrouck Classic, een belangrijke voorbereidingswedstrijd op Parijs-Roubaix. In de junioreneditie van de ‘Hel van het Noorden’ was de druk op de schouders van Welten dan ook hoog, maar dat deerde hem niet. Hij maakte zijn favorietenrol waar en is nu ook klaar om te schitteren in de Junioren Driedaagse van Axel.

Aangename kennismaking

In 2014 was hij niet weg te slaan uit de voorste gelederen bij de junioren. Maar liefst negen keer mocht hij het zegegebaar maken. Het is dan ook niet vreemd dat hij als eerstejaars junior eveneens een hoofdrol speelde in de Internationale Junioren Driedaagse. In de eerste etappe werd hij meteen tweede en daarna strandde hij geen enkele keer buiten de top-10.

De eindoverwinning was weliswaar nog net te hoog gegrepen, maar met een derde eindklassering en de witte trui op zak, keerde hij tevreden huiswaarts. “Ik reed beter dan dat ik zelf had verwacht”, legt Welten uit. “In de eerste etappe stond ik meteen op het podium en daarna heb ik me ook goed vooraan kunnen handhaven. Ik mocht daardoor zowel de groene trui als witte trui mee naar huis nemen. Dan mag je zeker niet klagen.”

Welten koestert dan ook nog altijd zijn eerste deelname aan de Internationale Junioren Driedaagse. “Ik wist vooraf al dat het een mooie koers is, omdat in het verleden mijn broer Kay aan de wedstrijd had deelgenomen. Ik vind zelf vooral de slotrit erg speciaal, omdat die vorig jaar zo lastig was. Daarnaast viel het me op dat de wedstrijd ontzettend goed georganiseerd was. Op elke hoek stond wel een verkeersregelaar. Dat geeft een fijn en veilig gevoel.”

Bram Welten vorig jaar winnaar van het jongerenklassement.

Parijs-Roubaix

Dit jaar heeft Welten opnieuw een stap vooruit gemaakt en met de junioreneditie van Parijs-Roubaix al een prestigieuze wedstrijd op zijn naam staan. “Dat was natuurlijk super en had ik van te voren nooit durven dromen. Die overwinning nam ook de druk weg. Ik heb namelijk een hoog verwachtingspatroon van mezelf. Het is daarom geweldig dat ik nu een grote overwinning achter de hand heb met Parijs-Roubaix.”

Hij kreeg de zege nochtans niet cadeau. Welten werd als grootste kanshebber immers nauwlettend in de gaten gehouden. Toch kon hij uiteindelijk met zijn landgenoot Pascal Eenkhoorn een kloof slaan. Welten klopte vervolgens Eenkhoorn in een sprint-à deux op de baan van Roubaix.

Internationale Junioren Driedaagse

De Internationale Junioren Driedaagse is de volgende wedstrijd die hij met rood in zijn agenda heeft aangekruist. “Ik hoop dat ik mijn goeie vorm kan doortrekken tot en met de Driedaagse. Het moge duidelijk zijn dat ik ook daar zo hoog mogelijk wil scoren. De Driedaagse is voor mij een belangrijke wedstrijd, waar ik net als vorig jaar naartoe leef.”

Hij verkoos bewust de Junioren Driedaagse boven Le Trophée Centre Morbihan die gelijktijdig in Frankrijk georganiseerd wordt. “De Junioren Driedaagse ligt me beter. Het parcours is namelijk over het algemeen vlakker. Overigens heb ik geen schrik voor de afsluitende heuvelrit. Ik kan die aan, want de beklimmingen zijn vrij kort. Ik wil dus eigenlijk in alle etappes vooraan meedoen. Als dat lukt, ding ik vanzelf mee om de eindzege, maar daar wil ik vooraf niet te veel over nadenken”, besluit Welten met enige voorzichtigheid.

Tekst: Job de Feijter.

Foto: St. Int. Junioren Driedaagse Axel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.